Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Indonesisch Stoofvlees
800 gram mager rundvlles in blokjes
75 gram roomboter
2 rode uien en 2 witte uien, grof gesneden
6 teentjes knoflook, geperst
1 rode peper, gesneden zonder zaadjes
3 theelepels nootmuskaat
150ml ketjap manis
200ml water
2 grote vleestomaten, in blokjes
2 eetlepels sambal badjak ( pittig )

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 120 graden
Smelt de boter in een braadpan bak het vlees rondom bruin
Neem het vlees uit de pan en bak de uien, knoflook en peper zachtjes
Voeg het vlees toe en schenk er ketjap en water bij en voeg daarna tomaten, sambal en nootmuskaat toe.
Breng even aan de kook en zet de pan met deksel in de oven en laat het geheel zachtjes stoven tot het gaar is.
Ongeveer 2-2,5 uur ) Roer af en toe door en voeg zo nodig iets water toe.
Eet het met een lekkere rijst en serveer er atjar tjampoer, zoetzure komkommer, seroendeng en cassave chips bij.

Noten Bananenbrood ( 900gram)
75 gram gesmolten kokosolie
200 gram walnoten
200 gram havervlokken
4 grote rijpe bananen
75 gram kokosbloesemsuiker
75ml ahorn siroop
100ml ongezoete amandelmelk
2 theelepels bakpoeder
10 gram karwijzaad
75 gram pure chocolade stukjes

Werkwijze
Verwarm de oven tot 150 graden
Vet een ovenschaal (31x16x16 of rond 26cm) in met wat olie. Rooster de noten licht, laat afkoelen en snij ze daarna in kleine stukjes. Mix de havervlokken in een keukenmachine tot grofmeel en doe apart in een kom. Pureer de bananen in de keukenmachine, voeg toe de kokosbloesemsuiker, ahornsiroop, melk en de gesmolten kokosolie, havermeel, bakpoeder een snufje zout, noten en karwijzaad. Als laatste de chocolade stukjes. Bak het brood in 50-60 minuten ( in de ronde schaal iets korter ) of tot een in het midden gestoken spies er droog uitkomt. Laat het brood afkoelen en snij in plakjes.

Worteltjestaart met zoete aardappel
200 gram wortel, grof geraspt
200 gram gare zoete aardappel, geprakt
1 eetlepel lijnzaad
40ml koksolie, gesmolten + 50ml voor de topping
100 gram kokosbloesemsuiker
1 thl. gemalen kaneel
1 thl. gemalen gember
125ml plantaardige melk
15ml appelazijn
100 gram rozijnen
50 gram pecan of walnoten + extra om te versieren
200 gam speltbloem
2,5 thl. bakpoeder
snuf zout
50ml agavesiroop

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175C, neem een ronde schaal van 26-28cm en vet deze in. Doe de lijnzaad in een kom en roer goed door. Laat 5min staan en voeg dan 40ml kokosolie, 80 gram gare zoete aardappel, wortel, kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, melk, azijn, rozijnen en noten toe.
Meng dit goed met elkaar en voeg er daarna bloem met bakpoeder en een snufje zout aan toe. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de taart direct in 25-30 minuten gaar.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de topping in een kleine kom door de rest van de zoete aardappel, de kokosolie, 1 theelepel gemberpoeder en de agavesiroop met de mixer glad te draaien. verdeel dit mengsel over de bovenkant van de taart en versier met extra noten.

Pasta met gegrilde aubergine en mozzarella
voor 2 personen


150 gram pasta (ongekookt)
1 aubegine, in plakken gesneden
2 eetlepels zongedroogde tomaten
2 grote vleestomaten, in stukjes
150ml cerme fraiche
handje rucola
1 bol mozzarella
beetje olijfolie

Werkwijze
Grill de plakken aubergine aan beide kanten gaar op een grillpan of in een tosti grill.
Strooi na het grillen een klein beetje zout,perper en of tijm
Kook de pasta beetgaar, giet af en hussel er een scheutje olijfolie door.
Laat staan in de pan tot gebruik.
Voeg creme fraiche, zongedroogde tomaatjes en peper en zout toe aan de warme pasta in de pan en roer. Voeg dan de stukjes tomaat, stukjes gegrilde aubergine, in stukjes gescheurde mozzarella en rucola toe.
Hussel alles goed door elkaar tot je een goed gevulde salade hebt.
Serveer op 2 borden en maak af met een extra plukje rucola of wat verse basilicum.
Eet smakelijk.
Dit recept is gemaakt en gefotografeerd op een bord van Arte-fact door Claartje Schroder van Foodness.nl

Home made Muesli

30ml olijfolie
2 eetlepels agave siroop
400 gram havervlokken ( liefst spelt )
100 gram diverse noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
handje pompoenpitten
2 eetlepel kaneel
handje kokosrasp
naar keuze 100 gram rozijnen of gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 170 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Baktijd 20 minuten

Neem een grote bak en doe de olijfolie met agave siroop hierin en roer dit goed door elkaar
Doe vervolgens de havervlokken, noten, pompoenpitten en kaneel erbij ( let op stuift behoorlijk ) en hussel dit goed door.
Doe dit mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven.
Na 10 minuten het mengsel met een houten lepel voorzichtig husselen en daarna nog 10 minuten bakken.
Neem de plaat uit de oven en laat het mengsel helemaal afkoelen. Naar keuze kun je nog kokosrasp en rozijnen of cranberries toevoegen.

Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl