Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Klassieker
Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

500 gram runder poulet
2 uien, grof gesneden
2 runder bouillonblokjes
4 laurierblaadjes
1 liter water

De roux
50 gram roomboter
50 gram bloem
500ml bouillon
Vers gemalen peper

Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes.
Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper.
Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

Kokos bonkjes 12 stuks

2 eieren middelgroot
70 gram kristalsuiker
8 gram vanillesuiker
100 gram geraspte kokos
mespuntje zout
handje rozijnen

Werkwijze
Oven voorverwarmen op 175 graden
Splits de eieren en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. 
Mix de eiwitten met vanillesuiker en zout in een kom tot een stevig schuim. Meng kristalsuiker met kokos in een andere schaal en schep het eiwitschuim er voorzichtig door en voeg de rozijnen toe. Leg bakpapier op de bakplaat. Maak 12 gelijke bolletjes en druk ze een beetje plat en bak de bonkjes 15-17 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

Wildstoof van Hert

600-750 gram hertenpoulet blokjes
olijfolie
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1/2 winterwortel, in kleine blokjes
100ml rode wijn
300ml wildfond
2 plakjes ontbijtkoek
2 laurier blaadjes
3 kruidnageltjes
peper en zout

Werkwijze
Fruit ui met knoflook en winterwortel zachtjes aan in de olijfolie
Bak hertenpoulet op een hoog vuur rondom mee, voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Blus het geheel af met de wijn en de wildfond en zet het vuur lager. Voeg ontbijtkoek, laurierblaadjes en kruidnageltjes toe en laat het gerecht 2,5 - 3 uur zachtjes stoven. Zorg dat de stoof niet droog kookt, voeg zo nodig wat water toe. Breng de wildstoof op smaak met peper en zout.
Voeg eventueel nog wat champignons en zilveruitjes toe.
Serveer het gerecht met een puree van knolselerij en aardappel, stoofpeertjes en spruitjes.

Bananenbrood met peren en noten

125 gram kokosolie of roomboter
125 gram lichte basterdsuiker
2 eieren
3 rijpe bananen
130 gram meergranen bloem
100 gram havervlokken
2 theelepels droge gist
3 theelepels kardemonpoeder
snufje zout
2 peren geschild in stukjes
1 peer geschild in dunne repen
Hand vol walnoten

Werkwijze
Vet een ovenschaal van 31x18x6cm diep in, of neem een ronde schaal van 26cm in met wat olie
Oven voorverwarmen op 180 graden

Klop in een kom zachte kokosolie of boter met de basterdsuiker en voeg de eieren een voor een toe. Prak de bananen fijn en voeg onder voortdurend kloppen aan het boter-ei mengsel toe.
Meng in een andere kom bloem met havervlokken, gist, kardemompoeder en wat zout.
Voeg deze 2 mengsels bij elkaar samen met de stukje peer en walnoten en stort daarna alles in de bakvorm.
Druk daarna de repen peer in het beslag en bak ongeveer 35-40 minuten. Controleer of de cake gaar is met een houten prikker.

Pastinaak worteltaart
150 gram kokosolie
50 gram honing
175gram lichte basterdsuiker
225 gram zelfrijzend bakmeel
1/2 zakje vanillesuiker
2 eetlepels kaneel
150 gram wortel, grof geraspt
150 gram pastinaak, grof geraspt
100 gram gewelde rozijnen
optioneel 150 gram walnoten

Werkwijze
Vet een ovenschaal van 33x27x5cm of een ronde ovenschaal van 26cm in met wat olie.
Oven voorverwarmen op 160 graden

Kokosolie laten smelten
Honing toevoegen en voorzichtig mengen
In een aparte bak zelfrijzend bakmeel met kaneel en vanillesuiker mengen
en in een aparte bak 4 eieren met suiker samen opkloppen.
Voeg aan de kokosolie en honing de opgeklopte eieren met suiker toe. Daarna het mengsel van zelfrijzend bakmeel, kaneel en vanillesuiker en daarna de geraspte pastinaak, wortel en gewelde rozijnen.
Doe in de ovenschaal en bak ongeveer 30-35 minuten.
De taart is klaar als deze bij indrukken aan de bovenkant iets mee veert en mooi bruin gekleurd is.

Kalfsschnitzel met asperges en mosterdroomsaus
4 kalfsschnitzels, ongepaneerd en platgeslagen
8 asperges, geschild
200ml slagroom
200ml runderfond of krachtige bouillon
2 eetlepels Dijonmosterd
2 eetlepels boter
Veldsla of zachte botersla
keukentouw

Werkwijze
Blanceer de asperges door ze enkele minuten te koken en daarna af te spoelen met koud water. Dep ze droog en bestrooi met wat zout.
Leg een kalfsschnitzel op een plank met 2 asperges erop, rol om en bind het rolletje op een paar plekjes vast met keukentouw. Herhaal dit voor 3 x
Doe ondertussen de slagroom en de fond in een pannetje en breng aan de kook. Laat het tot de helft inkoken en voeg de mosterd toe en proef. Voeg eventueel wat peper toe. Bak de rolletjes om en om goudbruin in de uitgebruiste boter en laat het daarna in een aluminuim folie even rusten. Het is heerlijk om iets van de jus aan de mostersaus toe te voegen.
Maak intussen de borden op met veldsla of botersla. Snij de rolletjes in 4-5 stukjes en leg dit op de sla en doe er daarna de smakelijke mosterdsaus overheen. Suggestie wat gebakken krieltjes erbij!

Aspergesoep
500 gram asperges
50 gram bloem
40 gram boter
2 eidooiers
250ml slagroom of koffieroom
1 groente tablet
zout en versgemalen peper
versgeraspte nootmuskaat
flinke scheut (versgeperst) sinaasappelsap

Werkwijze
Schil de asperges, snij de harde onderkant eraf en doe ze met alle schillen en 800ml water in een pan. Voeg een bouillonblokje en wat suiker toe. Breng aan de kook en laat ze 3 minuten koken, zet daarna de warmtebron uit en laat ze nog 15-20 minuten in de pan nagaren. Haal de asperges eruit, snij ze in stukjes en leg ze apart. Zeef en vang het kookvocht op en zorg dat alle schillen eruit zijn.
Smelt in een andere pan de boter, voeg bloem toe. Meng dit voorzichtig en giet er dan scheut voor scheut kookvocht erbij en gebruik in eerste instantie geen pollepel! Zorg dat er geen klontjes ontstaan. Voeg al het kookvocht toe. Klop de eidooiers los en doe er wat soep bij en schenk het daarna bij de soep. Voeg room, sinaasappelsap, peper, zout en verse nootmuskaat toe. Laat de soep niet koken, voeg de asperge stukje toe. Schep in een kopje en varieer met stukjes gerookte zalm, ham of kalfsgehaktballetjes. Garneer met verse peterselie.

Indonesisch Stoofvlees
800 gram mager rundvlles in blokjes
75 gram roomboter
2 rode uien en 2 witte uien, grof gesneden
6 teentjes knoflook, geperst
1 rode peper, gesneden zonder zaadjes
3 theelepels nootmuskaat
150ml ketjap manis
200ml water
2 grote vleestomaten, in blokjes
2 eetlepels sambal badjak ( pittig )

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 120 graden
Smelt de boter in een braadpan bak het vlees rondom bruin
Neem het vlees uit de pan en bak de uien, knoflook en peper zachtjes
Voeg het vlees toe en schenk er ketjap en water bij en voeg daarna tomaten, sambal en nootmuskaat toe.
Breng even aan de kook en zet de pan met deksel in de oven en laat het geheel zachtjes stoven tot het gaar is.
Ongeveer 2-2,5 uur ) Roer af en toe door en voeg zo nodig iets water toe.
Eet het met een lekkere rijst en serveer er atjar tjampoer, zoetzure komkommer, seroendeng en cassave chips bij.

Worteltjestaart met zoete aardappel
200 gram wortel, grof geraspt
200 gram gare zoete aardappel, geprakt
1 eetlepel lijnzaad
40ml koksolie, gesmolten + 50ml voor de topping
100 gram kokosbloesemsuiker
1 thl. gemalen kaneel
1 thl. gemalen gember
125ml plantaardige melk
15ml appelazijn
100 gram rozijnen
50 gram pecan of walnoten + extra om te versieren
200 gam speltbloem
2,5 thl. bakpoeder
snuf zout
50ml agavesiroop

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175C,
Neem een ronde schaal van 26-28cm en vet deze in.
Doe de lijnzaad in een kom en roer goed door. Laat 5min staan en voeg dan 40ml kokosolie, 80 gram gare zoete aardappel, wortel, kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, melk, azijn, rozijnen en noten toe.
Meng dit goed met elkaar en voeg er daarna bloem met bakpoeder en een snufje zout aan toe. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de taart direct in 25-30 minuten gaar.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de topping in een kleine kom door de rest van de zoete aardappel, de kokosolie, 1 theelepel gemberpoeder en de agavesiroop met de mixer glad te draaien. verdeel dit mengsel over de bovenkant van de taart en versier met extra noten.

Home made Muesli

30ml olijfolie
2 eetlepels agave siroop
400 gram havervlokken ( liefst spelt )
100 gram diverse noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
handje pompoenpitten
2 eetlepel kaneel
handje kokosrasp
naar keuze 100 gram rozijnen of gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 170 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Baktijd 20 minuten

Neem een grote bak en doe de olijfolie met agave siroop hierin en roer dit goed door elkaar
Doe vervolgens de havervlokken, noten, pompoenpitten en kaneel erbij ( let op stuift behoorlijk ) en hussel dit goed door.
Doe dit mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven.
Na 10 minuten het mengsel met een houten lepel voorzichtig husselen en daarna nog 10 minuten bakken.
Neem de plaat uit de oven en laat het mengsel helemaal afkoelen. Naar keuze kun je nog kokosrasp en rozijnen of cranberries toevoegen.

Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl