Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Worteltjestaart met zoete aardappel
200 gram wortel, grof geraspt
200 gram gare zoete aardappel, geprakt
1 eetlepel lijnzaad
40ml koksolie, gesmolten + 50ml voor de topping
100 gram kokosbloesemsuiker
1 thl. gemalen kaneel
1 thl. gemalen gember
125ml plantaardige melk
15ml appelazijn
100 gram rozijnen
50 gram pecan of walnoten + extra om te versieren
200 gam speltbloem
2,5 thl. bakpoeder
snuf zout
50ml agavesiroop

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175C, neem een ronde schaal van 26-28cm en vet deze in. Doe de lijnzaad in een kom en roer goed door. Laat 5min staan en voeg dan 40ml kokosolie, 80 gram gare zoete aardappel, wortel, kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, melk, azijn, rozijnen en noten toe.
Meng dit goed met elkaar en voeg er daarna bloem met bakpoeder en een snuf zzout aan toe. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de taart direct in 25-30 minuten gaar.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de topping in een kleine kom door de rest van de zoete aardappel, de kokosolie, 1 theelepel gemberpoeder en de agavesiroop met de mixer glad te draaien. verdeel dit mengsel over de bovenkant van de taart en versier met extra noten.

Pasta met gegrilde aubergine en mozzarella
voor 2 personen


150 gram pasta (ongekookt)
1 aubegine, in plakken gesneden
2 eetlepels zongedroogde tomaten
2 grote vleestomaten, in stukjes
150ml cerme fraiche
handje rucola
1 bol mozzarella
beetje olijfolie

Werkwijze
Grill de plakken aubergine aan beide kanten gaar op een grillpan of in een tosti grill.
Strooi na het grillen een klein beetje zout,perper en of tijm
Kook de pasta beetgaar, giet af en hussel er een scheutje olijfolie door.
Laat staan in de pan tot gebruik.
Voeg creme fraiche, zongedroogde tomaatjes en peper en zout toe aan de warme pasta in de pan en roer. Voeg dan de stukjes tomaat, stukjes gegrilde aubergine, in stukjes gescheurde mozzarella en rucola toe.
Hussel alles goed door elkaar tot je een goed gevulde salade hebt.
Serveer op 2 borden en maak af met een extra plukje rucola of wat verse basilicum.
Eet smakelijk.
Dit recept is gemaakt en gefotografeerd op een bord van Arte-fact door Claartje Schroder van Foodness.nl

Rabarber noten cake

350 gram jonge rabarber
200 gram poedersuiker
50 gram bloem
15 gram kaneel
100 gram grof gemalen hazelnoten of amandelen
25 gram amandelmeel
185 gram gesmolten boter
6 eiwitten
30 gram donkere basterdsuiker

het kruimeldeeg
40 gram fijne kristalsuiker
40 gram zachte boter
60 gram amandelschaafsel
rasp van 1 sinaasappel

Werkwijze
Neem een schaal van 30x23x4cm of een quiche schaal van 26cm en smeer deze in met wat olie aan een tissue.
Meng in een kom suiker, bloem en zachte boter door elkaar zodat je een kruimelig mengsel krijgt en voeg daarna het amandelschaafsel en sinaasappel rasp toe.
Snij de uiteinden van de rabarber af en snij daarna de stengels in stukjes van 2cm. Je hebt in totaal 300 gram nodig.
Verwarm de oven op 190 graden
Doe de poedersuiker, bloem, kaneel en amandelmeel in een kom en voeg de grof gemalen amandelen toe.
Spatel daarna de gesmolten boter en de ( niet geklopte ) eiwitten er losjes doorheen.
Schep het beslag in de bakvorm. Verdeel de helft van het kruimelmengsel er over heen.
Doe dan de rabarber erop en vervolgens de rest van het kruimelmengsel. Strooi de basterdsuiker er losjes overheen en bak de cake in ongeveer 30 minuten mooi bruin en stevig.

Laat afkoelen in de vorm en serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Home made Muesli

30ml olijfolie
2 eetlepels agave siroop
400 gram havervlokken ( liefst spelt )
100 gram diverse noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
handje pompoenpitten
2 eetlepel kaneel
handje kokosrasp
naar keuze 100 gram rozijnen of gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 170 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Baktijd 20 minuten

Neem een grote bak en doe de olijfolie met agave siroop hierin en roer dit goed door elkaar
Doe vervolgens de havervlokken, noten, pompoenpitten en kaneel erbij ( let op stuift behoorlijk ) en hussel dit goed door.
Doe dit mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven.
Na 10 minuten het mengsel met een houten lepel voorzichtig husselen en daarna nog 10 minuten bakken.
Neem de plaat uit de oven en laat het mengsel helemaal afkoelen. Naar keuze kun je nog kokosrasp en rozijnen of cranberries toevoegen.

Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl