Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Wildstoof van Hert

600-750 gram hertenpoulet ( kan uiteraard ook met ander wild )
olijfolie
1 fijngesnipperde ui
1 geperst teentje knoflook
1/2 winterwortel in kleine stukjes
100ml rode wijn
300ml wildfond
2 plakjes ontbijtkoek
3 blaadjes laurier
3 kruidnageltjes
peper en zout

Bereidingswijze

Fruit de kleingesneden ui met knoflook en winterwortel zachtjes in olijfolie
Bak hertenpoulet op een hoog vuur rondom bruin
( voeg eventueel wat extra olijfolie toe )
Blus het geheel af met wildfond en rode wijn en zet het vuur lager. Voeg laurierblad, kruidnagel en ontbijtkoek toe en laat het gerecht 2,5-3 uur zachtjes gaar stoven
Zorg ervoor dat de stoof niet droog kookt en voeg eventueel wat extra water toe.
Breng de wildstoof op smaak met zout en peper.

Ook lekker om wat champignons en zilveruitjes toe te voegen.
Serveer het gerecht met een puree van knolselderij en aardappel, stoofpeertjes en spruitjes.
Eet smakelijk!


Gevuld speculaas

Maak eerst amandelspijs

250 gram blanke amandelen (of amandelmeel)
250 gram kokosbloesem suiker of kristalsuiker
rasp van 1/2 citroen
1 ei

Doe amandelen, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en maal alles fijn. Voeg 1 ei toe en mix verder tot een samenhangend geheel. Wikkel het spijs in plastic folie en leg in de koelkast zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen (indien mogelijk een aantal dagen)

Het Deeg
188 gram kokosbloesem suiker
188 gram boter op kamertemperatuur
375 gram (volkoren) bloem
40 ml karnemelk
4 eetlepels speculaaskruiden
1 theelepel zout
1 theelepel backing soda

Doe alle ingredienten voor het deeg in de kom van een keukenmachine en meng tot een samenhangend deeg
Verpak dit in plastic folie en leg 1 uur in de koelkast
Vulling
Amandelspijs
1 ei
20 ml water
Verder nodig
1 losgeklopt ei en een handje amandelen

Verwarm de oven op 180 graden
Vet een ronde vorm met een doorsnede van 26cm goed in
Neem 2/3 van het deeg en rol dit met de deegroller uit tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de zijkanten
van de vorm te bekleden.
Meng het amandelspijs met het ei en water tot een gladde massa en verdeel dit over het deeg in de vorm. Neem de rest van het deeg en rol dit ook uit en bedek de spijs.
Bestrijk het deeg met wat losgeklopt ei, verdeel de amandelen en bestrijk nogmaals met het losgeklopte ei.
Bak de speculaas 35 tot 40 minuten in de oven.


Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl