Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Cheese cake brownie

voor het beslag

225 gram boter
115 gram pure chocolade (75-80%)
2 eieren
1 eidooier
250 gram suiker
1/4 theelepel zout
1 theelepel vanille-extract
125 gram bloem
25 gram cacao
voor de vulling
200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
1/2 theelepel vanille-extract
1 ei
snufje zout
150 gram frambozenjam

Neem 1 lage ovenschaal met een afmeting van 33x27cm en smeer deze in met wat olie
Verwarm de oven voor op 175 graden
Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au-bain marie. Laat dit gesmolten mengsel iets afkoelen.
Klop intussen de 2 eieren met de eidooier, suiker, zout, en vanille-extract luchtig tot het mengsel heel licht van kleur geworden is en als een lint van de garde afloopt. Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens de bloem en het cacaopoeder erdoor heen.

Klop de roomkaas met het vanille-extract, ei en het zout tot een homogene massa, zonder klontjes.
Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm en schep er klodders van het roomkaasmengsel op. Roer de frambozenjam los en verdeel ook deze in klodders op het beslag. Dek af met de andere helft van het browniebeslag.
Bak de brownies in ongeveer 30 minuten gaar en laat het volledig afkoelen voor je er stukjes van snijdt.




Abrikozen chutney
500 gram abrikozen
1 kleine rode ui
1-2 cm verse gember
3 eetlepel azijn ( witte wijn of appel azijn )
2 eetlepels bruine suiker
1 theelepel Garam Masala
1 theelepel komijn
snufje zout
100ml water

Bereidingswijze
Was de abrikozen, ontpit ze en snijd ze in kleine stukjes'Snipper de rode ui en hak de gember fijn
Neem een pan met een dikke bodem om de chutney te koken en doe alle ingredienten in de pan.
Zet dezeop een middelhoog vuur en laat het zachjes bakken. Af en toe doorroeren en daarna het vuur lager zetten. Ik heb de deksel eraf gelaten om de chutney in ongeveer 45 minuten goed te kunnen laten indikken.
Neem 2 kleine of 1 groot schoon jampotje en schep de chutney in de potten ( pot)
Deksel erop en net als bij jam op z'n kop zetten.
Bewaar in de kelder en geopend in de koelkast.
Heerlijk bij kip!

Zomerse Courgette soep
1 grote fijn gesneden ui
3 geperste teentjes knoflook
olijfolie en roomboter
5 middelgrote courgettes in kleine blokjes gesneden
3 kip of groenten bouillon blokjes of eigen getrokken bouillon van kipfilet
( dan heb je ook direct heerlijke magere kip om aan de soep toe te voegen )
2 takjes munt
citroenrasp van 1/2 citroen
geraspte kaas of een stukje pittige blauwe kaas
eventueel een scheutje room

Bereidingswijze
Doe olie en roomboter in de pan en smoor de ui met knoflook en courgette heel zachtjes in 35-40 minuten.
Voeg de bouillon en de blaadjes munt van 2 takjes toe.
Maak een mooie soep in de blender of keukenmachine.
Voeg citroenrasp, kaas en eventueel room toe en dien op!

Aardbeien kwarktaart
50 gram Amandelmeel
50 gram Havermeel
2 eieren
250 gram magere Franse kwark
1 theelepel bakpoeder
20 gram stevia
350 gram aardbeien ( of bosbessen )

Oven voorverwarmen op 175 graden
1 quiche schaal van 22cm insmeren met wat olie
Maak een beslag van amandel-en havermeel, 2 eieren, magere kwark, bakpoeder en stevia
roer de aardbeien er door heen en doe het beslag in de ovenschaal.
Bak de taart 25-30 minuten tot goudbruin.
Serveer lauwwarm met bv een bolletje ijs en verse aardbeien of koud lekker bij de koffie of de thee!

Zalm met een krokante korst
2 zalmfilets in een ovenschaal
verwarm de oven voor op 200 graden
maak een kruidenmengsel van:
1 ruime eetlepel roomkaas met tuinkruiden
beetje zout en peper
1 theelepel citroensap
1,5 eetlepel paneermeel
1 volle eetlepel geraspte kaas
2 theelepels gehakte peterselie
maak een laagje van het mengsel bovenop de vis en zet het schaaltje 12-15 minuten in de oven.

Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl