Graag neem ik u mee in de smakelijke wereld van het gebruiksvriendelijke en decoratieve Poolse aardewerk.
Bakken en serveren in één!

Limoncello tiramisu
21 lange vingers
2 eigeel
2 eiwit
250 gram mascarpone
50 gram suiker
200ml limoncello
stukje pure chocolade
rasp 1/2 citroen

Werkwijze

maak dit dessert ruim 4 uur voor gebruik
langwerpige diepe ovenschaal 32x19x6,2cm hoog
smeer de schaal in met wat olie
meng eigeel met suiker en rasp van een 1/2 citroen en voeg mascarpone en 15ml limoncello toe
de eiwitten in een schone kom en met de mixer stijfkloppen
schep de stijf geslagen eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel
de rest van de limoncello in een schaaltje doen
doop hierin 1 voor 1 de lange vingers en maak de eerste laag in de schaal
smeer een goede laag van het mascarpone mengsel hierover uit
herhaal deze werkwijze tot 3 lagen en eindig met het mascarpone mengsel
versier met 3 plakjes citroen
rasp de pure chocolade over de bovenlaag en zet tot gebruik in de koelkast 

Kokos bonkjes 12 stuks

2 eieren middelgroot
70 gram kristalsuiker
8 gram vanillesuiker
100 gram geraspte kokos
mespuntje zout
handje rozijnen

Werkwijze
Oven voorverwarmen op 175 graden
Splits de eieren en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. 
Mix de eiwitten met vanillesuiker en zout in een kom tot een stevig schuim. Meng kristalsuiker met kokos in een andere schaal en schep het eiwitschuim er voorzichtig door en voeg de rozijnen toe. Leg bakpapier op de bakplaat. Maak 12 gelijke bolletjes en druk ze een beetje plat en bak de bonkjes 15-17 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.


Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

500 gram runder poulet
2 uien, grof gesneden
2 runder bouillonblokjes
4 laurierblaadjes
1 liter water

De roux

50 gram roomboter
50 gram bloem
500ml bouillon
Vers gemalen peper

Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

Bananenbrood met peren en noten

125 gram kokosolie of roomboter
125 gram lichte basterdsuiker
2 eieren
3 rijpe bananen
130 gram meergranen bloem
100 gram havervlokken
2 theelepels droge gist
3 theelepels kardemonpoeder
snufje zout
2 peren geschild in stukjes
1 peer geschild in dunne repen
Hand vol walnoten

Werkwijze
Vet een ovenschaal van 31x18x6cm diep in, of neem een ronde schaal van 26cm in met wat olie
Oven voorverwarmen op 180 graden

Klop in een kom zachte kokosolie of boter met de basterdsuiker en voeg de eieren een voor een toe. Prak de bananen fijn en voeg onder voortdurend kloppen aan het boter-ei mengsel toe.
Meng in een andere kom bloem met havervlokken, gist, kardemompoeder en wat zout.
Voeg deze 2 mengsels bij elkaar samen met de stukje peer en walnoten en stort daarna alles in de bakvorm.
Druk daarna de repen peer in het beslag en bak ongeveer 35-40 minuten. Controleer of de cake gaar is met een houten prikker.

Worteltjestaart met zoete aardappel
200 gram wortel, grof geraspt
200 gram gare zoete aardappel, geprakt
1 eetlepel lijnzaad
40ml koksolie, gesmolten + 50ml voor de topping
100 gram kokosbloesemsuiker
1 thl. gemalen kaneel
1 thl. gemalen gember
125ml plantaardige melk
15ml appelazijn
100 gram rozijnen
50 gram pecan of walnoten + extra om te versieren
200 gam speltbloem
2,5 thl. bakpoeder
snuf zout
50ml agavesiroop

Werkwijze
Verwarm de oven voor op 175C,
Neem een ronde schaal van 26-28cm en vet deze in.
Doe de lijnzaad in een kom en roer goed door. Laat 5min staan en voeg dan 40ml kokosolie, 80 gram gare zoete aardappel, wortel, kaneel, 1 theelepel gemberpoeder, melk, azijn, rozijnen en noten toe.
Meng dit goed met elkaar en voeg er daarna bloem met bakpoeder en een snufje zout aan toe. Doe het beslag in de ovenschaal en bak de taart direct in 25-30 minuten gaar.
Neem de taart uit de oven en laat afkoelen.
Maak intussen de topping in een kleine kom door de rest van de zoete aardappel, de kokosolie, 1 theelepel gemberpoeder en de agavesiroop met de mixer glad te draaien. verdeel dit mengsel over de bovenkant van de taart en versier met extra noten.

Home made Muesli

30ml olijfolie
2 eetlepels agave siroop
400 gram havervlokken ( liefst spelt )
100 gram diverse noten (amandelen, hazelnoten, walnoten)
handje pompoenpitten
2 eetlepel kaneel
handje kokosrasp
naar keuze 100 gram rozijnen of gedroogde cranberries

Verwarm de oven voor op 170 graden
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Baktijd 20 minuten

Neem een grote bak en doe de olijfolie met agave siroop hierin en roer dit goed door elkaar
Doe vervolgens de havervlokken, noten, pompoenpitten en kaneel erbij ( let op stuift behoorlijk ) en hussel dit goed door.
Doe dit mengsel op de met bakpapier beklede bakplaat en zet deze in de oven.
Na 10 minuten het mengsel met een houten lepel voorzichtig husselen en daarna nog 10 minuten bakken.
Neem de plaat uit de oven en laat het mengsel helemaal afkoelen. Naar keuze kun je nog kokosrasp en rozijnen of cranberries toevoegen.

Wilt u de andere recepten ook graag ontvangen en maken?


Ik stuur u graag de gevraagde recepten toe wanneer u mij mailt of belt.
Leonie Meijneke info@arte-fact-velp.nl